čtvrtek 2. dubna 2015

Terezín, tři roky v předpeklí - Carlo Ross

Anotace
Mnozí lidé, kteří přežívali v Terezíně, nazývali toto místo předpeklím. Odtud odjížděly transporty do Osvětimi a dalších vyhlazovacích táborů, transporty do pekla. V roce 1942 byl tehdy čtrnáctiletý David Rosen odvezen do Terezína. Tento koncentrační tábor, který nacisté vytvořili jako vzorový, aby jej mohli ukazovat tisku a zahraničním návštěvníkům, jeho obyvatelé nazývali předpeklím. Každý věděl, že odtud ve skutečnosti vede jediná cesta: do vyhlazovacího tábora. David si rychle uvědomil, že za umělou fasádou se skrývá stejně hrůzné zacházení, kterému byli Židé v té době všude vystaveni. Měl pouze jediný cíl: chtěl přežít.

Můj názor
Knih o koncentračním táboře jsem přečetla spousty. Jednou jsem měla takové období, kdy jsem četla samé takové knihy. A přece tato kniha byla jiná než ostatní. Jak jsem četla v mnohých knihách, Terezín byla "procházka rájem" a také jsem to z této knihy cítila. V jiných knihách byly více popsány zrůdnosti Němců, které na Židech páchali. Samozřejmě tímto knihu nechci nijak zlehčovat, nikdo z nás si nedovede představit, co tehdy Židé museli prožívat a zkusit s tím, že většina skončila v plynu. Toto téma je samo o sobě hrozné, nikdy nepochopím Hitlera a jeho záměr, ale od toho tady nejsem. Chci se s Vámi podělit o knihu, u které mrazí a zároveň plesá srdce, když víte, že někdo tu hrůzu přežil a dokázal při tom zachránit i svou milou a jedno dítě, které mu přirostlo k srdci. I přes toto téma se mi kniha líbila.




4 komentáře:

  1. Kláry děkuju za tip na knížku....
    já ale momentálně nejsem na takové čtení moc silná.... :o)
    Měj se moc hezky.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač :-) také mám období, kdy takové knihy číst nemůžu.
      Hezký víkend, Klariss

      Vymazat
  2. Klariss, tuhle knížku jsem četla a není to tak dávno. A mám velmi podobný pocit - působila na mě trochu lehčeji než jiné tituly z prostředí koncentračních táborů jako např. Klid, je síla, řekl tatínek od Zdeny Fantlové. Také jsem měla období, kdy jsem četla hodně knih o druhé světové válce, přelouskala jsem i celého Remarqua (který je de facto válečný autor), ale teď si podobné tituly dávkuji. Potřebuji většinou číst něco méně náročného, těch náročných věcí slyším v práci hodně. Hezký večer:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš čas, vaši návštěvu i milý komentář :-)